منتقم کربلا
حجاب همواره یکی از شاخصه های اجتماعی دین داری تلقی شده است. مطالعات تاریخی در ادیان الهی نشان دهنده ی این نکته است که پوشش مناسب هموراه مورد تاکید آموزه های دینی بوده است بطوریکه تمامی تصاویر به جای مانده از زنان معنوی همراه با حجاب می باشد و این امر به هیچ وجه مورد خدشه قرار نگرفته است. آن چه ذکر شد مواردی است که باعث گشت تا وبلاگ منتقم کربلا موضوع حجاب را به عنوان یکی از موضوعات ویژه انتخاب نمایند و آن را در این صفحه به بحث گذارند. شاید بتوان بعضی از زیرشاخه هایی را که درباره این موضوع مطرح است چنین برشمرد: از همه ی افرادی که به نحوی علاقه مند می باشند تا در این موضوع اظهار نظر نمایند می توانند در قسمت نظرات مطالب خود را به بحث و گفتگو بگذارند منبع: کانون اندیشه جوان
مسئاله حجاب در چند قرن اخیر افت و خیزهای فراوانی را تجربه کرده است. با آغاز رنسانس و شکل گیری جنبش های ضد دینی در اروپا حجاب به عنوان یکی از نمودهای اجتماعی دین داری مورد هجمه روشنفکران قرار گرفت و با گذشت زمان نه تنها حجاب و پوشش مورد بی مهری قرار گرفت بلکه برهنگی و مدگرایی تبدیل به یکی از شاخصه های دنیای مدرن گشت.
با سست شدن دین داری در دنیای غرب و تقید به پوشش های کامل به موازات شکل گیری اقتصاد مدرن که مصرف گرایی یکی از لوازم شکل دهنده ی آن می باشد، ظهور مد به عنوان رکن اصلی مصرف گرایی در عرصه ی پوشش از سرعت و نمود بیشتری برخوردار گشت. ایجاد چرخه ایجاد مد، تولید محصول، خرید و مصرف فرایندی است که در دو سده اخیر مورد توجه بزرگ سرمایه داران بوده است.
فرایند مذکور که در راستای حرکت چرخه ی اقتصاد مدرن ضروری می نمود در کنار سست شدن دین داری و ترویج مادی گرایی و توجه به ظواهر مادی توانست در عرصه ی پوشش با سوار شدن بر دو عامل روانی غریزه ی جنسی مردانه و خودنمایی زنانه منفعت های قابل ملاحظه ای را عاید بنگاه های اقتصادی مدرن نماید و برهنگی و خودنمایی جنسی را به عنوان ارزش جایگزین حجاب و پوشش های پیش از خود نماید. ظهور مانکن در عصر مدرن و شوییست های خوش اخلاق و خوش صدا در عصر پسامدرن به عنوان الگوهای آرمانشهر زمینی از کارکرد فوق تصوری برخوردار گشت.
تماس دنیای شرق با دنیای غرب و ظهور شبه مدرنیته در جهان شرق، حجاب و پوشش را در کنار سایر اجزاء تمدن شرقی مورد تاثیر قرار داد. واقعه کشف حجاب در عصر رضاخانی و برداشتن حجاب از سر زنان و تغییر نوع پوشش در ایران که با شعار تجددخواهی صورت گرفت حادثه ای بود که از این تماس حاصل شد. پوشش در جامعه ی ایرانی مشابه سایر اجزاء فرهنگ، اقتصاد و ... ایرانی در عصر برزخی میان سنت و مدرنیته باقی مانده است. دوقطبی شدن فرهنگ در جامعه ی ایرانی، گسترش رفاه مادی و شکل گیری شاخصه های مدرن در جامعه ی ایرانی نسل نوظهور را که در تماس بیشتری با جهان غیر ایرانی و غیر اسلامی قرار دارد بر سر دوراهی انتخاب و شاید اجبار غربی شدن قرار داده است. می توان گفت تقید به پوشش اسلامی در این نسل کمتر و میزان هوشیاری دینی در قشر دین دار بیشتر شده است.
بازگشت آخرالزمانی به معنویت در دنیای مدرن و بیداری اسلامی در جهان اسلام بار دیگر حجاب را به عنوان یک ارزش مورد توجه قرار داده است. ستیز لائیسیته با حجاب در کشورهای اروپایی و مبارزه مسلمانان در ترکیه برای حجاب در این بازگشت قابل تامل است.
1. تاریخ حجاب
2. حجاب و دین داری
3. حجاب و اقتصاد
4. حجاب و خانواده
5. حجاب به عنوان یک ارزش ثابت یا یک سنت متغییر
6. تاثیر حجاب و پوشش در زندگی فردی و اجتماعی
7. پوشش، مد، اقتصاد
8. پوشش و غریزه جنسی
9. و ...
Design By : Pichak |